Vindecarea traumei e posibila prin neurofeedback

Dezvoltare Personala

Poate nu ai fost implicat într-o catastrofă sau vreun accident copleșitor, totuși să resimți trauma. Zilele acestea manifestările traumei pot fi chiar o consencinta a perioadei de lockdown. Acesta pentru că închiderea în case, pierderea unui stil de viață cunoscut și presiunea știrilor despre pandemie au fost o formă subtilă de traumă care au avut impact asupra identității noastre. S-au manifestat la adulți și la copii.

Ce este trauma de fapt?

Trauma psihologică este o pierdere, manifestata in multiple forme. Evenimentul traumatic este un atac asupra creierului care produce o ruptura in adaptarea individului in mediul in care se afla. In cazurile profunde, are loc chiar modificarea chimica la nivelul creierului cu efecte pe termen lung. Acesta este stresul posttraumatic si chiar nu trebuie ignorat. Noi folosim terapii complexe pentru terapia traumei constand in psihoterapie cognitiv comportamentala, neurofeedback si hipnoza.

Exemple de evenimente traumatice

Traumele sunt unice pentru fiecare pentru ca la nivel individual traim in mod diferit trauma. Totusi, oamenii de stiinta au impartit traumele in doua tipuri de categorii: in functie de complexitatea acestora si de evenimentul care le-a cauzat.

Traumele simple sunt cele care apar in urma unui eveniment traumatic singular, care este ușor de definit in timp. Acestea sunt traume care apar in urma pierderii unei persoane dragi, in urma unei despartiri, a unei boli, a unui accidente sa confruntare cu o catastrofa naturala sau medicala.

Traumele complexe sunt evenimente emotionale repetitive care seaca picatura cu picatura identitate a individului. O femeie expusa la abuzurile sotului, un angajat umilit constant de angajator, respingerea constanta a unuia dintre parinti sau chiar respingerea continua a grupului din care copilul sau adultul face parte, umilirea repetata sub diverse forme de catre cei din jur sunt exemple evenimente traumatice complexe. Nu exista o singura majora cauza a traumei, ci ”picatura chinezeasca” conduce la pierderea identitatii individului, incat nu mai stie cine este.

Din punct de vedere al evenimentului declansator si emotiei create traumele sunt de pierdere, existentiale sau de atasament.

Simptomele traumei

Fiecare om este unic, din acest modul in care acesta se manifesta diferit in urma evenimentelor traumatice. Manifestarile sunt fizice si cognitive, iar profunzimea este data de capacitatea individului de adaptare. O persoana traumatizata poate tipa, urla, fii furioasa sau dimpotriva poate sa cada in tristete si apatie. Poate plange sau manifesta doliul in profunda tacere, lipsit de orice conexiune cu ceilalti.

In faza de negare a traumei, o forma de negare este ca omul sa nege, sa se ascunda si asa apar dependentele. Persoana indurerata fuge de emotiile sale in alcool sau substante sa se ascunda de realitate.

Daca observati ca o persoana draga trece prin aceste manifestari, ajutati-o. Stresul posttraumatic risca sa se amplifice in timp.



Vindecarea traumei este posibila

Trauma poate fi vindecata, dar primul pas este ca persoana afectata sa ceara ajutor. Hipnoza si neurofeedback-ul sunt instrumente utile in terapia traumei cu rezultate mai eficiente si mai rapide decat terapia cognitiv comportamentala. Aceasta pentru ca creierul uman are o capacitate senzationala de auto-ajustare. Iar prin neurofeedback asta se intampla: creierul isi vede activitatea si se autoregleaza.

Despre neurofeedback gasesti mai multe informatii pe websiteul aidaivan.ro. Daca tu sau cineva drag aveti nevoie de ajutor in eliberarea de trauma, nu ezitati sa ne contacti. Trama se poate vindeca cu ajutor.

1 thought on “Vindecarea traumei e posibila prin neurofeedback

Comments are closed.