In zilele noastre, zaharul este unul dintre alimentele cele mai controversate, avand in vedere faptul ca desi dauneaza grav sanatatii, el este consumat fara retineri. Specialistii ne explica de ce sa evitam zaharul in dieta noastra de zi cu zi.
9 motive pentru care zaharul nu este bun pentru organism
1. Inca de la inceput trebuie precizat faptul ca zaharul este un carbohidrat sarac in nutrienti, care furnizeaza organismului doar calorii „goale“.
2. Zaharul rafinat ajunge in sange intr-un timp foarte scurt (sub forma de glucoza), crescand astfel brusc glicemia. Consumul mare de zahar pe perioade lungi predispune la aparitia diabetului zaharat, atunci cand pancreasul nu mai poate produce suficienta insulina, substanta care are rolul de a reduce nivelul glicemiei la limitele normale. Din pacate, in prezent in Romania exista deja peste 500.000 de bolnavi de diabet, iar numarul lor este intr-o crestere alarmanta.
3. In plus, pentru a neutraliza zaharul organismul utilizeaza resursele de calciu, ceea ce poate duce la demineralizarea oaselor care vor fi mai expuse astfel la leziuni si chiar la fracturi.
4. Consumul de zahar favorizeaza aparitia cariilor. Studiile arata ca principala cauza de aparitie a cariilor, atat la adulti, cat mai ales la copii, sunt consumul exagerat de dulciuri si de bauturi carbogazoase care sunt bogate in zahar.
5. Consumul de zahar duce in timp la slabirea sistemului imunitar, iar cauza principala pentru acest fenomen o constituie tot cresterea nivelului glicemiei din sange. In acest caz se creeaza un adevarat cerc vicios, deoarece persoanele cu sistemul imunitar slabit au tendinta de a consuma multe glucide pentru a se energiza.
6. Consumul de zahar creeaza dependenta si aduce modificari la nivelul creierului. Explicatia este aceea ca atunci cand consumam zahar nivelul dopaminei din creier creste. Astfel, creierul incepe sa se obisnuiasca cu alimentele dulci si secreta din ce in ce mai multi receptori ai dopaminei. Prin urmare, cu cat nivelul dopaminei este mai mare, cu atat creste nevoia de a manca alimente dulci.
7. Persoanele care consuma dulciuri in exces sunt de pana la 5 ori mai predispuse la a face cancer de colon deoarece zaharul determina inmultirea celulelor canceroase.
8. Culoarea alba a zaharului este data de un aditiv alimentar cunoscut sub numele de E 220, substanta care determina probleme de sanatate, cele mai des intalnite fiind cele gastrointestinale.
9. In timp, consumul de zahar poate duce la cresterea aciditatii gastrice, la dereglarea florei intestinale si la sclerozarea vaselor de sange. Citeste despre dieta care te ajuta sa slabesti si sa scapi de problemele digestive!
Zaharul „se ascunde“ in aproape toate produsele alimentare din rafturile magazinelor
Din pacate, nu toata lumea cunoaste faptul ca zaharul nu se intalneste numai in dulciuri. Multi dintre producatorii din industria alimentara utilizeaza zaharul pentru calitatea sa foarte buna de conservant, adaugandu-l in produsele comercializate pentru prelungirea termenelor de valabilitate.
Astfel s-a ajuns ca zaharul este prezent in alimente la care multi dintre noi nici nu ne-am fi imaginat ca ar putea contine acest indulcitor. Poate nu va vine sa credeti, dar mezelurile, berea, iaurturile, mustarul, supele instant, conservele sau ketchupul contin cantitati mai mici sau mai mari de zahar. Atentie si la sucurile carbogazoase pe care din pacate majoritatea dintre copii le beau zilnic! Si acestea contin zahar.
Sfatul medicului:
Atunci cand simtiti dorinta de a consuma ceva dulce cel mai indicat este sa mancati cateva fructe. Acestea contin suficiente cantitati de zahar si au in plus si foarte multe vitamine necesare organismului.
Nu folositi zaharina, care este un indulcitor chimic de 300 de ori mai dulce decat zaharul. Zaharina mai este numita si E 954 si are la baza toluen, un lichid derivat din petrol. Ocoliti de asemenea si alti indulcitori precum aspartamul (E 951) sau sucraloza (E 955), un edulcorant chimic de sinteza.
Autor: Dr. Frunza Alexandru, co-fondator clinica de nutritie Dietalia, www.dietalia.ro